11 09 2009

Mevlevi Pilavı


Mevleviler yemeğe lokma derlerdi. Bir Belh-Özbek pilavı olan bu yemeğin diğer bir adı da "hassaten lokma"dır. 


1 Su bardağı pirinç

1 Su bardağı ılık su+1 yk tuz (pirinçleri ıslatmaya)

500 gr kuşbaşı kuzu eti

1 çay kaşığı tuz

½ su bardağı sadeyağ

Soğan(halka doğranmış)

1 yemek kaşığı çam fıstığı

250 gr havuç (kibrit çöpü doğranmış)

½ su bardağı nohut(haşlanmış)

1 yemek kaşığı kuş üzümü (suda 30 dakika ıslatılmış)

1 çay kaşığı tarçın (dövülmüş)

1 çay kaşığı karanfil (dövülmüş)

1tatlı kaşığı kakule (dövülmüş)

2 tatlı kaşığı tuz

200 gr kestane (yarı ızgara edilerek kabukları alınmış)

3su bardağı et suyu (sıcak)



Yapılışı:

Pirinci parmak dayanacak kadar ılık suda su soğuyuncaya kadar beklet.

Eti yıka ,tencerede bıraktığı suyu çekinceye kadar kavur,tuz at.

Ayrı tencerede, yağı erit, Soğanı fıstığı ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Havuçları koy, bıraktığı suyu çekinceye kadar kavur. Nohudu, kuş üzümünü, baharatları, tuzu,  karıştır, ateşten al; ete karıştır, kestaneleri ilave et.

Pirinci, yıka. Tencerenin dibine bir sıra havuçlu eti koy. Üzerine pirinç, tekrar et ve pirinç sırasıyla kat kat yerleştir. Pilavın karışmaması için yayvan bir sahan veya kapak yerleştir. Üzerine kaynar et suyunu kenarlardan yavaşça ilave et. Tencerenin kapağını ört. Kaynamaya başlayınca hafif ateşe al. Suyunu çekip göz göz olunca içindeki kapağı al. Yağlı kâğıt koy, üzerine tekrar kapağını ört; çok hafif ateş üzerinde, ateş azaltıcı (heat diffuzer) kullanabilirsin,30 dakika dinlendir.

Pilavı hazırlarken et suyu ile beraber nohutları ve ıslatılmış kuş üzümlerini de ilave et, pişir. Pilav demlenirken eti sütün içinde 10 dakika beklet. Yağı kızdır, eti sütten çıkar, yağda kızart. Lengeriye pilavı düzenle, eti pilavın üzerine yerleştir.

Karabiber saç, sofraya al.

Hiç yorum yok: