2.09.2009

Akçaabat Köftesi


Akçaabat köftesi, 1930'lu yıllarda, bölgedeki lokantacılar tarafından ortaya çıkarılmıştır. Yöredeki hayvan yetiştiricileri, yemlere kokulu otlar karıştırdıkları için bu yörenin etleri nefistir. Eğer o yörenin eti kullanılmıyorsa, kuru nane ve kekikle ete daha çok lezzet katılabilir. 
Genellikle piyaz,  ızgara domates, biber, yöreye özgü Vakfıkebir ekmeği ve ayranla servis edilir. Biz köftenin yanına garnitür olarak baharatla sotelenmiş beyaz soğan - domates - biber hazırladık.

Akçaabat köftesi:

yaklaşık 12 köfte için:

200 gr dana kaburga kıyma
200 ge dana kol kıyma
4 diş sarımsak
1 orta boy soğan rendesi
1 çay kaşığı köfte baharatı karışımı
1 çay kaşığı kuru kekik ve kuru nane

Bütün malzemeler harmanlanır. Yassı köfteler haline getirilir. Izgarada her iki tarafı 3'er dakika pişirilir. Eğer mümkünse odun ateşinde pişirilmesi önerilir=)


Garnitürü

2 domates
2 sivri biber
1 beyaz soğan
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
1 limon kabuğu rendesi
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 diş sarımsak
3 dal maydanoz
15 yaprak nane
tuz

Zeytinyağını tavada ısıtın, soğanları ve ezilmiş bütün bir diş sarımsağı ekleyin. Şekeri de ilave edip 4 dakika kadar kavurun. Böylece soğan karamelize olacak ve sarımsak tadını hafif bir şekilde bırakacaktır. Baharatları ve ince kıyılmış biberlerle domatesleri ekleyin. 1 dakika kadar pişirmeye devam edin, ferah bir lezzet, sıcak salata tarzında bir garnitür istediğimiz için domateslerle biberleri çok pişirmedik, diri kalmalarını istedik.
Ateşten alın, limon kabuğu rendesini, tuzu, nar ekşisini ve ince kıyılmış taze otları ekleyin.
Garnitürü tabağa yayın ve köfteleri üzerinde servis edin.


Mmmmm! Afiyet olsun!!!!


Hiç yorum yok: