11.09.2009

Eski Usül Karnıyarık

Bu yemek gerçekten mükemmel, normal bir karnıyarık değil! İçerisine konan tarçın ve kuş üzümü lezzete lezzet katıyor. 

Tarife geçmeden önce sizlere patlıcanla ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Kökeninin Hindistan'ın güney batısı ve Assam yöresinde Burma adı verilen bir bölgeden geldiği düşünülür. Patlıcan, Orta Çağ'da, tüccarlar tarafından Orta Asya ve Akdeniz'e yayılmıştır. Avrupaya girişi ise, Endülüs Emevilerinin patlıcanı İspanya'ya sokmasıyla olmuştur.

Potasyum, bakır, folat, magnezyum açısından oldukça zengindir. Kafeik ve klorojenik asit gibi fenoller içerir, bunlar hücreleri korur. 


Malzemeler  4 kisilik

4 küçük boy patlıcan

250 gr kuzu bud kıyması

2 çorba kaşığı z.yağı

1 çorba kaşığı tereyağı        

4 diş dilimlenmiş sarımsak

2 ad doğranmış kuru soğan

2 ad domates

3 ad çarliston biber

2 adet çubuk tarçın

5 gr dolmalık fıstık

5 gr kuşüzümü

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1 bardak sıcak su

Birkaç dal maydanoz

 

Yapılışı:

Patlıcanların sapını soyarak fazlasını kesin, alacalı olarak kabuğunu soyup, bıçağın ucu ile uzunlamasına bir taraftan çizin.Tuzlayıp acısının çıkması için 20 dk. Bekletin ve bol suda yıkayıp havlu kagıtla suyunu alın

Çiçek yağında kızartın ve havlu kagıtta fazla yağını alın. Üzerlerini bir tutam toz şeker serpin.

Diğer tarafta derin bir kapta 2 çorba kaşığı yağı kızdırıp, dolmalık fıstığı ve soğanı da ekleyip pembeleştirin kıymayı da ilave edip, karıştırarak biraz kavurun.
Sonra, kabuğu soy
ularak küçük doğranan domatesleri, yine küçük doğranmış çarliston biberleri, tuzu biberi, çubuk tarçını ve kuş üzümünü ilave edin. 1 kaşık salca ekleyip kavurun ve 1 bardak su ilave edin, kapağını kapatıp,suyunu çekene kadar biraz pişirin. Pişen kıymalı harcı tel süzgecte altına bir kap koyarak süzdürün ve süzülen suyunu ayırın.

Sonra patlıcanları büyük bir borcama dizin, hazırlanan içi, oyuk kısımlarına hafifçe bastırarak acıp doldurun, üzerlerine 1 dilim domates ve bir dilim yeşil biber koyun.
kıymanın süzülen suyunu borcama dökerek kabı fırına koyun 200 derecede 15-20 dk pişirin.
Tabaklara alıp servis yapın.

2 yorum:

gül dedi ki...

Harika bir yemek olmuştur,hiç tarcınlı yapmamıştım denemek lazım.Hayırlı günler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Acaba ön kızartma işlemi yerine hangi derecede kaç dk fırında ön pişirme yapabilirim.
Teşekkürler