2.09.2009

Keşkül-i Fukara


Dring Dring!!
Minicik bir bilgi:

Keşkül-i Fukara???

FUKARA Farsça "KEŞKÜL" (çanak) kelimesi ile, Arapça "FAKIR" (Fukara-yoksul) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. YOKSUL ÇANAĞI demektir.

Keşkül, gurur ve kibirlerini yenmek için dilenmeye mecbur edilen dervişlerin, kendilerine verilen her çeşit kuru yiyeceği koydukları kabın adıdır. Kaba maddesi ve temin edildiği yerden dolayı Osmanlılar Narcil-i Bahrî, Fransızlar Coco de mer, İngilizler ise Sea coconut demişlerdir. Hepsinin manası da, Deniz Hindistan Cevizi manasına gelmektedir, Bu kabın maddesi, uzak Hint Adalarında yetişen bir cins hindistan cevizi kabuğudur.
Kabın şekline sadık kalınarak gümüşden, bakırdan, sarıdan ve ahşaptan yapılanları olduğu gibi, gümüş ve altın çakmalıları da vardır. Tarikat ehillerince maddi ve sanat değeri çok yüksek olan bu kaplarla dilenmek, ihtiyaca yönelik olmayıp, tarikat felsefesine yönelikti. Mevlevi Tarikatında, el açmak (dilenmek) yasaklandığından, Mevlevi Dervişleri sunulan niyazı (Nezîr-Hediye), Hak'tan bilerek teberrüken (mübarek görerek) kabul ederlerdi. Yolculuk sırasında aldıkları bu niyazları gittikleri yere yardım olarak götürürlerdi.
Dervişler kendilerine verilen keşkülleri, zincirlerinden kollarına asarak taşırlardı.




SIRA TARİFTE!!!! sonra da mutfağa gidip malzemeleri aramakta! =)

1 lt süt
150 gr şeker
60 gr ince kıyılmış ya da toz badem
60 gr ince kıyılmış ya da toz fıstık
60 gr ince kıyılmış ya da toz fındık
15 gr ince kıyılmış dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı mısır nişastası

Sütün yarım su bardağı kadarını ayırın, kalanını şekerle birlikte kaynayın. Ayırdığınız soğuk süt ile nişastayı karıştırın. Kaynayan karışıma, nişastalı sütü ve diğer malzemeleri katın. Karıştırarak bir taşım kaynatıktan sonra 2 dakika daha pişirin. Kaplara dökün, Oda sıcaklığında soğutup buzdolabına koyun. 


E.. peki mesela neden badem yemeliyim ve badem nedir?

Badem, gül familyasından gelen bir meyve ağacının tohumudur. "Prunus dulcis" yani tatlı badem en çok kullanılan türüdür. Aci badem çiğ yenmez - yenmemelidir çünkü hidrosiyanür asit içerir. 
Bademin anavatanı Orta Asya'dır ve Türkiye en önemli yetiştiricilerdendir.
Kalp dostudur=) Kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı ise tam bir savaşçıdır!
Serin ve kuru yerde saklanmalılardaır. Açılmamış paketler buzdolabında 2 yıla kadar saklanabilir. Açılan paketler ise kapalı tutularak 2-3 ay saklanabilirler. Ve de unutmayın ki bademi kavurmak, lezzetini arttırır. 







Hiç yorum yok: