11.09.2009

Erikli Yahni





Ev kadını Ayşe Fahriye'nin yüz küsur yıl önce yazdığı bu kuru erikli yahni bambaşka.

500 gr. kol veya kürek tarafından kuzu eti, ceviz büyüklüğünde doğranmış, 2 orta boy (250 gr.) soğan, rendelenmiş, 2 çorba kaşığı (60 gr.) tepeleme tereyağı, 200 kuru siyah erik, çekirdekleri çıkarılmış, 3 tatlı kaşığı şeker, 2 çubuk tarçın, 1 tatlı kaşığı tuz 

Eti tencereye koyun ve üstünü geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü alın, birkaç dakika kaynatın ve altını kapatın. Eti haşlama suyundan alıp bir süzgece koyun ve et suyunu saklayın. Rendelenmiş soğanı süzgeçten geçirin ve suyunu çıkarın ama posasını atmayın. Süzdüğünüz soğan suyu ile eti karıştırın ve 10-15 dakika bekletin Tereyağını yayvan bir tencerede kızdırın. Etleri yağda çevirip bir tabağa alın. Tencerede kalan yağda soğan posasını pembeleştirin. Erikleri ekleyip bir iki dakika daha çevirin. Etleri, et suyunu, tarçın çubuğunu, şekeri ve tuzu tencereye ekleyin, kapağını kapayıp kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar yaklaşık bir saat pişirin. Bu süre zarfında et suyunu çekmeli ve yağına kalmalıdır. 

1 yorum:

Rakı'n' Fish dedi ki...

Çok güzel bir tarif olmuş:)