Malzemesi: 6 kişilik
5–6 kasık zeytinyağı
4 adet orta boy doğranmış kuru soğan
1 kahve fincanı pirinç ( 3-4 defa yıkayıp ılık suda 15 dk ıslayın ve süzgeçten süzdürün)
40 ad taze vişne veya mevsimi değilse donmuş vişne
40 ad dolmalık taze tokat asma yaprağı veya salamura yaprak
10 ad ekşi can eriği veya mevsimi değilse, yarım limonun suyu
1 çk toz tarçın
Yeteri kadar tuz
2 su bardağı kaynar su
Yapılışı:
Yaprakları salamura ise birkaç defa yıkayıp, aksamdan tuzu gitmesi için ılık suda ıslayın.
Zeytinyağını bakır tencereye koyup kızdırın. Doğranmış soğanları ekleyin ve kısık ateşte yakmadan acık kahverengi renk alıncaya kadar kavurun ve pirinçleri ekleyin. 5 dk beraber kavurun, tuzunu, vişneleri ve 1 bardak kaynar suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika kaynatın ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Dolma içi soğuduktan sonra tarçını ekleyip karıştırın.
Islanmış asma yapraklarına dolma içinden ve birer adet vişne gelecek şekilde sarıp tencereye dizin. En üstüne erik varsa erikleri yoksa limon suyunu ve kaynar suyu ekleyip tencereyi ocağa koyun. Sarmaların üzerine tencerenin içine girecek şekilde bir düz tabak koyun. Tencerenin kendi kapağını da kapatıp ilk önce 1 dk hızlı ateşte sonra kısık ateşte yapraklar yumuşayıp pişinceye kadar pişirin. Piştikten sonra tencerenin kapağı kapalı olarak serin bir yerde 4–5 saat iyice soğuyuncaya kadar soğutun. 1 gün beklerse daha iyi olur.
Sarmaları servis ederken üzerlerine 1 adet erik ve birazda sızma zeytinyağı gezdirip servis ediniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder